Kako izdelamo masko za obraz sami? Spodaj so vsa navodila in priloženi tudi dokumenti za kroj, ki si ga lahko naložite na računalnik in natisnete na printer.

Maska 1 je opremljena z dvema plastema blaga in žepom med njima za dodatni filter. Ob strani se nastavi elastične ušesne zanke tako, da se prilega glavi.

Maska 2 je opremljena z dvema slojema, vendar brez žepa za filter in jo je lažje izdelati.

dodatki za šiv so približno 1cm, razen če je navedeno več.

KAJ POTREBUJEMO?:

 • Zunanja plast tkanine 20 x 30 cm
 • 20 x 30 cm podloga iz blaga
 • kos mehke žice (to je lahko okrasna žica, kot je prikazano, žica za slike ipd)
 • pribl. 55 cm elastične vrvice (dolžina otroka 25)

KAKŠNO TKANINO POTREBUJEMO?
Izberete lahko katero koli tesno tkano bombažno ali bombažno/politkanino, ki vam je všeč. Dvignite blago do svetlobe, da vidite, kako tesno je tkanje. Če želite, uporabite enako tkanino za zunanjo oblogo ali podlogo, ali pa si zapomnite, katera stran je čista in katera umazana.

Raziskave kažejo, da ima 100% bombaž določeno učinkovitost. Mešanice bombaža in poliestra imajo lahko dodatne lastnosti, da odbijajo vodo, zaradi česar so boljše ovire za preprečevanje napijanja kapljic skozi zunanje plasti.

Ne uporabljajte raztegljivih, bleščečih ali žametnih materialov.

Pred šivanjem operite vse tkanine..

KORAK 1:
Natisnite kroje na papir, PDF v dejanski velikosti (papir velikosti A4). Za datoteko MASKO 1, imenovano “Maska1”. Ima 2 kosa: A (zunanji) in B (podloga). Za MASKO 2 natisnite “Maska2” ali “Maska2-velika” ali “Maska2-otroska”. Ima samo en kos. Pazite, da tiskate ležeče, ne pokončno. Izrežite koščke papirnatega vzorca.

MASKA 1
Postavite tkanine na desni strani skupaj.

Vzorce pripnite na zložene tkanine in izrežite dve A in dve B. Prenesite dve piki iz vzorca na dva kosa A na napačni strani blaga. Na vsakem kosu rahlo zarišite črto med njimi.

MASKA 2
Postavite tkanine na desni strani skupaj.
Kos vzorca pripnite na zložene tkanine (zunanje in podloge). Cut 4.

Šivajte sredinske krivulje zunanjih slojev, desne strani skupaj.
Šivajte sredinske krivulje podložnih plasti, desne strani skupaj. Ukrivljeni šiv pripnite v intervalih približno 1 cm, vendar ne navzdol do šiva.

 1. korak:

Ravne stranice podložne tkanine prepognite na napačno stran in jih zavijte z ravnim šivom.

Na straneh zunanje plasti zložite zgornji in spodnji vogal navzdol, pri čemer uporabite pikčaste črte na vzorcu in prenesene pike kot vodila. Surov rob zložite in pripnite. Likanje pomaga ohranjati to na mestu. Šivajte vzdolž vseh 3 gub na vsaki strani.

Naredite rokave za elastiko – z napačno stranjo navzgor preklopite kotne, zašivne konce zunanje plasti do črte svinčnika. Šivaj dol.

 • Če si želite ogledati videoposnetek nekoga, ki izdeluje to masko, pojdite sem.

Tu je video prikaz nekoga, ki šiva Masko, avtorice Millie and Chloe, YT Millie and Chloe!

 1. korak:
  Notranjo plast položite na zunanjo plast, obrnjeni proti desni. Zašite zgornji in spodnji rob. Zakrivite ukrivljen šiv.

Zavijte desno stran navzven. Zgornji šiv zgornjega in spodnjega šiva, od roba. To bo zagotovilo, da oba sloja ostaneta na mestu.

Skozi rokave podajte elastiko (približno 28cm na stran). Žična igla vam lahko pomaga pri podajanju skozi.

 1. korak:
  Naredite kanal, ki bo držal nosno žico, tako da zašijete črto 0,6 cm od zgornje črte šiva. V nastalo režo potisnite košček žice (če so ostri, najprej zavijte konce s kleščami). Konce kanala zašijte.

Konce elastike zavežite v zanke in prilepite masko na glavo, tako da zanke zataknete za ušesa. Po potrebi prilagodite vozle. Moral bi se tesno prilegati, vendar ne sme vleči za ušesa. Po želji lahko naredite elastiko okoli zadnjega dela glave. Elastike ne prerežite na polovico. Vsak konec dolžine podajte skozi rokave v obliki črke U. Povežite skupaj in namestite masko. Po potrebi nastavite vozel za tesno prileganje.

Upognite žico, da se tesno prilega mostu nosu.

Neobvezno: Če imate primeren filtrirni material, lahko filtrirno zmogljivost povečate tako, da ta material potisnete v žep med zunanjo plastjo in oblogo. Izrežite kateri koli filtrirni material, da se po potrebi prilega.


Za MASKO 2 (lažje, brez žepa)

Pripnite desni strani zunanjih in obložnih slojev drug proti drugemu. Šivajte do konca, razen reže na spodnjem robu. Obrnite desno stran in pritisnite.

Opomba – koničasti konec likalne deske je popolne velikosti in oblike, da pritisnete/polikate maske.

Šivajte žični kanal, 0,6cm navzdol od roba in 5cm na vsako stran sredinskega šiva.

Potisnite žico skozi luknjo za žični kanal. Konce kanala zašite tako, da se pri pranju ne premikajo. Zgornji šiv okoli celotne maske, tako da zaprete luknjo za obračanje. Pazite na žico. Ta del zgornjega šiva lahko preskočite, če nad žico ni dovolj prostora.

Položite masko s podlogo navzgor na mizo in zložite 1 “vsakega konca maske proti sredini. Pripnite in šivajte, tako da naredite elastične kanale.

Glejte 4. korak MASKE 1, kako navojiti elastiko.